Geschiedenis van chocolade

De geschiedenis van chocolade gaat een aantal eeuwen terug. Cacao zou toevalligerwijs zijn ontdekt door iemand uit een Midden- en Zuid-Amerikaanse stam (de Tolteken). Er wordt van mening over verschild over het exacte moment in de geschiedenis waarop deze ontdekking plaatsvond, maar het moet in ieder geval zeker tweeduizend jaar geleden zijn geweest. Eerst gebruikten de Tolteken alleen de pulp uit de vrucht van de cacaoboom, maar later ontdekten zij de lekkere geur van cacaobonen toen er een in het vuur terechtkwam. Deze toevalligheid vormt de ontdekking en dus de start van de geschiedenis van de chocolade van de chocola zoals we die nu kennen.

Chocoladedrank

Maar de geschiedenis van chocolade begint pas net. De Maya-indianen waren de eerste die cacao teelden: 600 na Christus hadden zij al cacaoplantages. Echter, zij maakten van de cacaobonen een bittere drank. De Azteken bereidden en dronken later dezelfde drank, die ook wel xocoatl wordt genoemd. Deze Azteken aanbaden de oude koning van de eerdergenoemde Tolteken, die volgens overleveringen de grote meester van de cacao was. Hij leerde zijn volk cacaoplanten te telen en de drank te bereiden. Xocoatl zou hielp tegen vermoeidheid (door de cafeïne in de cacao). Men zag het dan ook als goddelijk drankje. Behalve cacao zaten er ook vanille, chilipeper en piment in. De drank werd gedronken aan het hof van keizer Moctezuma.

Chocolade in Europa

In 1585 werd chocolade voor het eerst voor commerciële doeleinden getransporteerd, van Veracruz naar Sevilla. Nog steeds werd de chocolade alleen gedronken. De Europeanen voegden suiker en vanille toe en lieten de chilipoeder weg waardoor het een erg geliefd drankje werd. Ook ontdekten de Spanjaarden dat ze lekkere chocoladekoekjes konden bakken door suiker aan de cacao toe te voegen. Deze bereidingswijze werd bijna 25 jaar geheim gehouden aan het Spaanse hof. Een tijd later in de geschiedenis leert de rest van Europa het drankje kennen. Maar chocolade is een luxeproduct, in de zeventiende eeuw wordt het vooral gebruikt door de adel. Rond het begin van de negentiende eeuw wordt de prijs van cacao en chocolade lager.

Chocoladefabrieken

In 1728 ontstond de eerste chocoladefabriek van de geschiedenis, in Engeland. Korte tijd later volgden Frankrijk en Duitsland. Hoewel je misschien anders zou verwachten, werd er in Zwitserland pas rond 1819 chocolade gefabriceerd.

Chocolade kwam in Nederland door de hertog van Alva. In 1813 begon de cacaofabriek Blooker met het produceren van cacao en chocolade in Nederland. Daarna ontstonden de koffie- en chocoladehuizen. Halverwege de zeventiende eeuw hingen in Amsterdam uithangborden met de tekst "Hier schenckt men Seculatie". In 1828 deed de Nederlander Casparus een belangrijke ontdekking in de geschiedenis van de chocolade. Hij vond uit hoe het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden, oftewel waardoor cacaoboter uit chocolade kon worden gehaald. Zo konden er dus repen gemaakt worden. Deze techniek werd wereldwijd bekend en overgenomen. Meerdere cacaofabrieken ontstonden in Nederland en met name in Zeeland en Amsterdam is nog steeds de belangrijkste haven voor cacao.

Back to Top