Chocoladeproducten

Hoewel chocoladeproducten in de hele wereld bestaan, komen de meeste eters van chocoladeproducten uit Europa (Europa bezit 45% van de wereldomzet). In Zwitserland wordt het meeste chocolade en chocoladeproducten gegeten: bijna 11,5 kilo per persoon per jaar. Groot-Brittannië eet 9,5 kilo chocolade en België bijna 9 kilo. Nederland staat overigens niet in de top 10 van landen waar het meest chocolade gegeten wordt. 

Chocoladeproductie in België en Nederland

Chocoladeproducten zijn er in ontzettend veel soorten en maten. Een voorbeeld is de praline (in het Nederlands bonbon): een chocoladeproduct waar België wereldberoemd mee is geworden. De praline werd in 1912 door de pralinefabriek Neuhaus uitgevonden en België heeft het grootste assortiment pralines. Bekende Belgische pralines is bijvoorbeeld het merk Leonidas. Ook staat in België de grootste chocoladefabriek van de wereld: Barry Callebaut.

Halverwege de zeventiende eeuw ontstonden na de komst van de hertog Alva koffie- en chocoladehuizen in Amsterdam. Er hingen uithangborden met de tekst "Hier schenckt men Seculatie". Bekende Nederlandse producenten van chocoladeproducten zijn bijvoorbeeld Droste en Verkade. Het merk Tjoklat is opgeheven en bestaat niet meer. Ook is het bekende Nederlandse cacaomerk Bensdorp is overgenomen door Belgische Barry. In Nederland worden veel Belgische chocoladeproducten als de pralines gegeten, maar ook Belgische chocolade is populair. Naast België en Nederland is Zwitserland ook internationaal bekend om haar chocola en chocoladeproducten.

Chocoladeproducten

Een ander bekend chocoladeproduct is de chocolade in belegvorm die Nederland en België kennen: de hagelslag. Hagelslag ontstond als in 1919 door dropfabrikant Venco, chocoladehagelslag volgde in 1936 door chocoladefabrikant Venz. Een echt Nederlands chocoladeproduct dus! Hoewel men bij hagelslag vaak meteen aan chocoladehagelslag denkt, is het dus van origine geen chocoladeproduct. Naast hagelslag kent men nog chocoladepasta, maar in België en Nederland bestaat ook het chocoladetablet: een dunne plak chocolade voor op brood. Dit is wellicht een iets minder bekend chocoladeproduct.

Chocoladeproducten zijn er zoals gezegd in overvloed. Iedereen kent de chocoladereep of chocolademelk, maar er zijn nog een hoop andere populaire chocoladeproducten. Denk bijvoorbeeld aan chocoladeproducten die bij bepaalde gelegenheden horen: chocoladeletters en chocolademuntjes tijdens Sinterklaas en paaseitjes tijdens Pasen. Maar ook aan vlokken, chocolademousse, chocoladelolly's en chocolade-ijsjes. Rond chocoladesigaretten kwam nog een ophef, deze zouden in 2002 verboden moeten worden vond het Europees Parlement, omdat ze zouden aanzetten tot tabaksverslaving op latere leeftijd.

Chocoladeproducten zijn dus voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Het kan als cadeau worden gegeven, als relatiegeschenk, maar het wordt ook in veel gerechten gebruikt, vooral in desserts. Ook wordt er vaak mee gebakken, brownies en chocoladetaart zijn bijvoorbeeld bekende bakgerechten met chocolade. Daarnaast is chocola ook vaak te gebruiken op feestjes, men kan bijvoorbeeld chocolade fonduen of een chocoladefontein gebruiken. Er zijn dus veel meer chocoladeproducten dan waar je in eerste instantie aan denkt.

Back to Top