Chocolade

Chocolade is een populair en bekend snoepgoed: in de hele wereld is chocolade geliefd. Het wordt gemaakt van cacao. Behalve de bekende repen bestaat het ook in veel andere vormen en wordt chocolade in koekjes en ijsjes verwerkt.

De basis van chocolade is cacao, die gewonnen wordt uit cacaobonen. Deze worden gefermenteerd en gedroogd en dan geïmporteerd vanuit tropische streken. Vervolgens worden deze bonen gemengd, gereinigd en geroosterd. De temperatuur en roostering spelen een grote rol bij de uiteindelijke smaak van de cacao. De kernen worden fijngemalen tot een vette massa (cacaomassa genoemd). Het vet kan uit de cacaomassa worden onderscheden en onttrokken, dit is de cacaoboter. Het harde deel dat overblijft wordt vermalen tot cacaopoeder. De cacaoboter is de basis van de productie van chocolade. Cacaopoeder wordt ook veel gebruikt voor producten waarin chocolade is verwerkt: poeder met een laag vetgehalte wordt in boterhambeleg en bakkerijproducten verwerkt en dat met een hoog vetgehalte wordt gebruikt bij het maken van chocolademelk en chocolade-ijs.

Hoe chocolade wordt gemaakt

Chocolade wordt echter niet alleen van cacaoboter gemaakt, er komen ook andere ingrediënten aan te pas zoals cacaomassa, melk, melkpoeder, suiker, smaakstoffen et cetera. Dit hangt af van het soort chocolade dat men wil bereiden. Pure chocolade heeft bijvoorbeeld geen melkpoeder nodig en witte chocolade geen cacaomassa. De ingrediënten voor de chocolade worden eerst gemengd in een melangeur, waaruit een stroperige massa van chocolade ontstaat. Na het mengen gebeurt het fijnmalen of het walsen, hierdoor worden de deeltjes van de chocolade zo klein mogelijk. Maar hierna is de chocolade nog niet klaar. Het moet nog rijpen en verwarmd worden, dit wordt ook wel concheren genoemd. De laatste stap is het temperen: het afkoelen van de chocolade waardoor het hard wordt (het kristalliseert).

Veel mensen vinden de smaak van chocolade erg lekker. Dit komt onder andere doordat het smelt in je mond. Naast de lekkere smaak heeft chocola een positief imago omdat er vaak wordt gezegd dat chocolade bepaalde stoffen bevat die een positief effect op de hersenen hebben. Daarnaast heeft chocolade gunstige effecten op de gezondheid: de antioxidanten in de cacao van de chocolade zorgen voor een gunstige uitwerking op bloeddruk en bloedvaten.

Chocolade in kunst en cultuur

Chocolade komt ook veel voor in cultuuruitingen. Bekend zijn bijvoorbeeld de boeken en boekverfilmingen van 'Chocolat' en 'Charlie and the Chocolate factory'. Ook zijn er in verscheidene steden musea te vinden met chocola als onderwerp, bijvoorbeeld het Museu De La Xocolata, Choco-story in Brugge en het Planète Musée du Chocolat in Biarritz, dat overigens onderdeel is van een chocoladefabriek. Eveneens in Brugge vindt het chocoladefestival Choco-Laté plaats en ook in het Italiaanse Perugia wordt sinds 1993 een chocoladefestival gehouden. Ook in de Nederlandse taal is een klein plekje voor chocolade, namelijk het spreekwoord: 'Daar kan ik geen chocola van maken', dat zoiets betekent als 'dat kan ik niet begrijpen; hier kan ik niets mee'.

Door de economische ontwikkelingen en de stijgende vraag naar cacao en slechtere milieuomstandigheden wordt het moeilijker om aan cacao te komen. De prijs zou dus in de toekomst flink kunnen stijgen en het is mogelijk dat het net als vroeger weer een luxeproduct gaat worden. .

Chocoladefabrieken

In 1728 ontstond de eerste chocoladefabriek van de geschiedenis, in Engeland. Korte tijd later volgden Frankrijk en Duitsland. Hoewel je misschien anders zou verwachten, werd er in Zwitserland pas rond 1819 chocolade gefabriceerd.

Chocolade kwam in Nederland door de hertog van Alva. In 1813 begon de cacaofabriek Blooker met het produceren van cacao en chocolade in Nederland. Daarna ontstonden de koffie- en chocoladehuizen. Halverwege de zeventiende eeuw hingen in Amsterdam uithangborden met de tekst "Hier schenckt men Seculatie". In 1828 deed de Nederlander Casparus van Houten een belangrijke ontdekking in de geschiedenis van de chocolade. Hij vond uit hoe het vet van de cacaomassa, door middel van persen, kon worden gescheiden, oftewel waardoor cacaoboter uit chocolade kon worden gehaald. Zo konden er dus repen gemaakt worden. Deze techniek werd wereldwijd bekend en overgenomen. Meerdere cacaofabrieken ontstonden in Nederland en België en met name Amsterdam is nog steeds de belangrijkste haven voor cacao.

Back to Top